3 Σεπτεμβρίου 2012

(2012) Μην εμπιστεύεσαι κανέναν

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: The cold light of day


Η υπόθεση
Ο Will (Henry Cavill), παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τη δουλειά του, αφήνει το San Francisco, για να περάσει μια βδομάδα με την οικογένειά του σ' ένα ιστιοπλοϊκό, κάνοντας το γύρο της Ισπανίας. Εξαιτίας, όμως, των πιέσεων που του ασκούν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις και λόγω δικής του αμέλειας, η κοπέλα του αδελφού του τραυματίζεται. Ο Will, θα αφήσει για λίγη ώρα την οικογένειά του, πηγαίνοντας στην πόλη να πάρει τις πρώτες βοήθειες. Στην επιστροφή, το ιστιοπλοϊκό, δεν φαίνεται από την παραλία κι όταν επιτέλους το εντοπίζει, η οικογένειά του, δεν βρίσκεται πάνω σ' αυτό. Χωρίς να ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί, ξεκινά έναν αγώνα να βρει την οικογένειά του, να γλυτώσει από τους ανθρώπους που τον καταδιώκουν, αλλά και ν' ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορεί, για το παρελθόν του πατέρα του, Martin (Bruce Willis).

Η κριτική
Για κάποιον που έχει δει τον τίτλο της ταινίας "Μην εμπιστεύεσαι κανέναν", αλλά και τη συμμετοχή του Bruce Willis σ' αυτή, φαντάζομαι είναι εύκολο να καταλάβει, ότι πρόκειται για μια Αμερικάνικη περιπέτεια, με αρκετή δράση. Οπότε όσοι επιλέξετε να τη δείτε, πιστεύω ότι λίγο ή πολύ, ξέρετε τι πάτε να δείτε και γι' αυτό θεωρώ ως δεδομένο, ότι απευθύνομαι σε λάτρεις της Αμερικάνικης περιπέτειας δράσης.
Η ταινία, εκπροσωπεί στην εντέλεια το είδος της. Δεν μπορεί κανένας να πει, ότι είναι κάτι περισσότερο από μια προβλέψιμη ταινία της σειράς, αλλά παρόλα αυτά, διαθέτει όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια ταινία δράσης, για να κρατήσει την αδρεναλίνη των θεατών σε υψηλά επίπεδα (κυνηγητό μέσα στην πόλη, καταδίωξη με αυτοκίνητα, πυροβολισμούς, κτλ.) και φυσικά, ως μια ταινία που σέβεται τη συμμετοχή του Bruce Willis, δεν θα μπορούσε να μην έχει και λίγο ξύλο.
Η επιλογή του Henry Cavill, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θεωρώ πως ήταν ακριβώς αυτή που θα έπρεπε. Ο Cavill, είναι ένας σχετικά νέος ηθοποιός του Χόλλυγουντ, πολλά υποσχόμενος, που έχει τη δυνατότητα να ενσαρκώσει το ρόλο του Will, αλλά και να του προσφέρει, ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Η συμμετοχή του Bruce Willis επίσης, έστω και γι' αυτό το λίγο, είναι αρκετή για να δώσει το στίγμα του ηθοποιού στην ταινία, αφού ο Cavill, καλείται ουσιαστικά, να τον αντικαταστήσει.
Όσον αφορά τους γυναικείους ρόλους τώρα, η επιλογή της Ισπανίδας ηθοποιού, Verónica Echegui, ήταν σίγουρα καλή. Ακόμα κι αν η ταινία, δεν της έδωσε τη δυνατότητα ν' αναπτύξει το ρόλο της, περισσότερο απ' όσο χρειάζεται ένας βοηθητικός ρόλος σε μια ταινίας δράσης, τον υποστήριξε ικανοποιητικότατα. Η συμμετοχή της Sigourney Weaver, τέλος, προσωπικά, πιστεύω ότι ήταν από τις καλύτερες της ταινίας. Έχοντας ξαναδεί την ηθοποιό τα τελευταία χρόνια, σε αντίστοιχες παραγωγές, η επιλογή της δεν ξενίζει, δίνοντας έτσι στο θεατή τη δυνατότητα να την απολαύσει, όσο βρίσκεται μπροστά στην κάμερα.
Η ταινία, σαφώς και δεν έχει γυριστεί για να κάνει τη διαφορά, περισσότερο θα έλεγε κανείς ότι γυρίστηκε, για να συντηρήσει το είδος της. Η προσεκτική επιλογή όμως, του cast, αλλά και του σκηνοθέτη, αν μη τι άλλο, την κατατάσσει στις ταινίες, που αν ξέρει κάποιος τι πάει να δει, θα περάσει μιάμιση ώρα ευχάριστα. Αν σε κάποιον αρέσει η δράση και δεν έχει κουραστεί να βλέπει συνεχώς το ίδιο μοτίβο, θα την πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν πάλι, θέλετε να δείτε μια ταινία με ανατροπές, που να σας ωθήσει να κάνετε σενάρια, θα σας έλεγα να το ξανασκεφτείτε.
Σημείωση: Αξίζει ν' αναφέρει κανείς, ότι ο ρόλος της Lucia (Verónica Echegui), είναι μεν βοηθητικός, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του ο θεατής. Πιστεύω ότι αυτό, ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα σεναριακή επιλογή, όπως επίσης κι ο τρόπος που δείχνει ο σκηνοθέτης (μέσω ενός καθρέφτη αυτοκινήτου), ότι θα παρακολουθήσουμε την ταινία, μέσα από την οπτική του Will και όχι του Martin.

Βαθμολογία: 2,5/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη περιπέτεια δράσης του 2012, σε σενάριο των Scott Wiper και John Petro και σκηνοθεσία του Mabrouk El Mechri, διάρκειας 92 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Henry Cavill, Verónica Echegui, Sigourney Weaver και Bruce Willis.

Οι σύνδεσμοι
Imdb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου