16 Σεπτεμβρίου 2012

(2012) Resident evil: Η τιμωρία

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: Resident evil: Retribution


Η υπόθεση
Η Alice (Milla Jovovich), μετά την επίθεση που θα δεχθεί στο πλοίο Arcadia, θα πιαστεί αιχμάλωτη του ομίλου Umbrella και θα ξυπνήσει σε ένα δωμάτιο, στον υπόγειο σταθμό δοκιμών του ομίλου αυτού. Με τη βοήθεια της Ada (Bingbing Li), του παλιού της εχθρού Albert Wesker (Shawn Roberts) και μιας ομάδας σωτηρίας, θα πρέπει να δραπετεύσει απ' τον υπόγειο αυτό σταθμό, για να μπορέσει, επιτέλους, να καταστρέψει τον όμιλο.

Η κριτική

Η εισαγωγή του θεατή στην ταινία γίνεται με εντυπωσιακά πλάνα, σε slow motion και rewind προβολή, γεμάτα εφέ που κάνουν το 3D να μοιάζει απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο ο Paul W.S. Anderson συνδέει το τέλος της προηγούμενης ταινίας με την πέμπτη του, αυτή, παραγωγή. Αρκετά έξυπνη, οφείλω να ομολογήσω, είναι κι η επιλογή του, βγαίνοντας η Alice από την αίθουσα που κρατείται φυλακισμένη, να βρεθεί στο Τόκιο και να (ξανα)ζήσει την εξάπλωση του ιού στην πόλη. Με αυτό τον τρόπο, ο σκηνοθέτης ανακοινώνει, έμμεσα, στο θεατή ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που θα ήθελε να είχε πετύχει και στην προηγούμενή του προσπάθεια.
Έκπληξη, θα προκαλέσει, παράλληλα κι η παρουσία της Milla Jovovich σε ένα ρόλο που ποτέ δεν θα φανταζόταν κανένας ότι θα μπορούσε να υπάρξει στη σειρά "Resident evil". Ενσωματώνει δε, μ' έναν αρκετά έξυπνο τρόπο, ένα νέο χαρακτηριστικό της πρωταγωνίστριας, αυτό του μητρικού ενστίκτου, που υπάρχει σε κάθε γυναίκα, δίνοντας στο ρόλο μια νέα διάσταση.
Ο Anderson, από την αρχή της ταινίας, δείχνει αποφασισμένος να δώσει στην ταινία, πίσω, τη λάμψη των δυο πρώτων ταινιών του. Αυτό, το καταφέρνει επαναφέροντας ηθοποιούς απ' όλες τις προηγούμενες ταινίες, αλλά κι εισάγοντας, παράλληλα, νέα πρόσωπα. Κυρίως όμως, καταφέρνει να δώσει στην ταινία, τη χαμένη, εδώ και δυο ταινίες, αίσθηση του video-game. Στο πρώτο μέρος της, "Η τιμωρία", θυμίζει συνεχόμενες πίστες ενός παιχνιδιού κι ο σκηνοθέτης καταφέρνει, παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, να συγκεντρώσει σε μια ταινία όλες τις μεγάλες πόλεις του πλανήτη (Τόκιο, Νέα Υόρκη και Μόσχα), αλλά και το Raccoon, απ' όπου ξεκίνησαν όλα. Επαναφέρει, επίσης, την "Κόκκινη βασίλισσα" ως τη μικρή αδελφή της πρώτης και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους κλώνους ως επιπλέον ζωές, που η αληθινή Alice δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει.
Τα ζόμπι, είναι αρκετά περιορισμένα, σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες. Εδώ, πρωταγωνιστούν, κυρίως, τερατόμορφα πλάσματα, που έχουμε ξαναδεί ή που θα μας θυμίσουν "Alien". Η ταινία, έχοντας και πάλι σεναριακές τρύπες, βασίζεται περισσότερο στη δράση και στα εφέ, κάνοντας την τρισδιάστατη έκδοσή της ν' αξίζει τη διαφορά τιμής της, για τους λάτρεις των ταινιών "Resident evil". Σφαίρες, όπλα, συντρίμμια, τέρατα, έρχονται πάνω στο θεατή, ωθώντας τον να συμμετάσχει κι αυτός στην ταινία, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη του στο έπακρο και κάνοντάς τον να περιμένει με αγωνία τη συνέχεια.
Όπως κι οι προηγούμενες ταινίες, προτείνεται στους λάτρεις της ηλεκτρονικής σειράς "Resident evil", στους φανατικούς των εφέ, των περιπετειών δράσης χωρίς κάποιον εξέχοντα ειρμό της πλοκής, και σε όσους αρέσει η Milla Jovovich. Η τρισδιάστατη έκδοση, ειδικά για τους λάτρεις των εφέ, είναι μάλλον προτιμότερη.

Βαθμολογία: 2/5

Τα σχετικά

Αμερικάνικη περιπέτεια δράσης, επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 2012, βασισμένης στο ομώνυμο βιντεο-παιχνίδι της Capcom, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Paul W.S. Anderson, διάρκειας 97 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Milla Jovovich, Bingbing Li, Aryana Engineer, Michelle Rodriguez, Sienna Guillory, Oded Fehr, Boris Kodjoe, Johann Urb, Robin Kasyanov, Kevin Durand, Colin Salmon και Shawn Roberts.

Οι σύνδεσμοι

Trailer
Imdb
Rotten Tomatoes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου