15 Σεπτεμβρίου 2012

(2007) Resident evil: Η εξόντωση

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: Resident evil: Extinction


Η υπόθεση
Ο όμιλος Umbrella διεξάγει, πλέον, πειράματα με κλώνους της Alice (Milla Jovovich) με σκοπό να καταφέρει να ελέγξει τον ιό-T, ο οποίος έχει τώρα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη κι έχει καταστρέψει τα πάντα στο διάβα του. Η Alice, με μια μηχανή, περιφέρεται, τώρα, στην έρημο, προσπαθώντας να βρει κάποιον επιζώντα ή ένα μέρος που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό-Τ. Στο δρόμο της θα βρει, αρχικά, ένα τετράδιο που θα την οδηγήσει στην Αλάσκα και, παράλληλα, θα συναντήσει το καραβάνι της Claire (Ali Larter), μέλη του οποίου είναι οι παλιοί της φίλοι Carlos Olivera (Oded Fehr) και L.J. (Mike Epps). Μαζί τους, η Alice, θα κατευθυνθεί προς την Αλάσκα, ελπίζοντας ότι οι περιπέτειές της οδεύουν στο τέλος τους.

Η κριτική
Η τρίτη ταινία επιλέγει να ξεκινήσει με μια άμεση αναφορά στην πρώτη ταινία της σειράς. Αντί μιας εισαγωγικής περίληψης, ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει ν' αναβιώσει την πρώτη σκηνή που βλέπουμε τη Milla Jovovich να συμμετέχει στο "Resident evil", έχοντας όμως διαφορετική κατάληξη. Ο θάνατός της, με την παράλληλη εμφάνιση κι άλλων νεκρών ομοιωμάτων της Alice, προϊδεάζει τον θεατή για ό,τι ακολουθεί.
Σ' αυτή τη συνέχεια, αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι ο σεναριογράφος Paul W.S. Anderson έχει κουραστεί κι έχει ξεκινήσει να ξεμένει από ιδέες, αναφορικά με το σενάριο. Αφήνει, λοιπόν, τα εφέ και τη Milla Jovovich να καλύψουν όλες τις τρύπες της πλοκής, ελπίζοντας ότι κι αυτή η συνέχεια θα πετύχει όσο κι η προηγούμενή της. Εξελίσσει δε τους απέθαντους σε πανίσχυρα τέρατα, περιμένοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει ν' ανεβάσει την αδρεναλίνη του θεατή... κι η αλήθεια είναι ότι δεν αποτυγχάνει.
Αυτή τη φορά, στο συμπρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε την Ali Larter, η οποία ανταποκρίνεται θαυμάσια σ' αυτό που της έχει ανατεθεί. Βέβαια και το υπόλοιπο καστ που πλαισιώνει τις δυο πρωταγωνίστριες αποδεικνύεται εξαιρετικό, όπως φυσικά και στις προηγούμενες δυο ταινίες. Η Alice, όντας υπερ-άνθρωπη, είναι βέβαια ανώτερη της Claire, μη δίνοντας τη δυνατότητα στην Ali Larter ν' αντικαταστήσει τη Milla Jovovich.
Και αυτή η ταινία, είναι μια ταινία καταστροφής, πυροβολισμών, χορογραφημένων σκηνών ξύλου κι εκπληκτικών εφέ, όπως κι οι προηγούμενές της. Διαφέρει όμως, αρκετά, στη σκηνοθετική ματιά, καθώς "Η εξόντωση" καταφέρνει να κάνει πολλές αναφορές σε άλλες ταινίες. Πρώτη απ' όλες, έχουμε την αναφορά στην πρώτη ταινία της σειράς. Ακολουθεί μια σκηνή που θυμίζει "Τα πουλιά" του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με μια πολύ πιο θεαματική επίθεση, φυσικά. Η έρημος, αλλά και η αμφίεση της Milla Jovovich, θυμίζουν πολύ "Indiana Jones" και τέλος, αυτή η γέννηση του επιστήμονα-τέρατος φέρνει στο μυαλό τον "Hulk".
Κι αυτή η ταινία, όπως κι οι δυο προηγούμενές της, συστήνεται σε όσους αρέσει η Milla Jovovich, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που βασίζονται στην περιπέτεια και τα ζόμπι. Συστήνεται, αλλά με μεγαλύτερη επιφύλαξη, στους λάτρεις του video-game, καθώς, πλέον, απέχει αρκετά από αυτό.

Βαθμολογία: 1,5/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη περιπέτεια δράσης, επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 2007, βασισμένης στο ομώνυμο βιντεο-παιχνίδι της Capcom, σε σενάριο του Paul W.S. Anderson και σκηνοθεσία του Russell Mulcahy, διάρκειας 94 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Milla Jovovich, Ali Larter, Oded Fehr, Mike Epps, Spencer Locke, Ashanti, Iain Glen, Joe Hursley, Linden Ashby, Jason O'Mara, Matthew Marsden και Christopher Egan.

Οι σύνδεσμοι
Imdb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου