15 Σεπτεμβρίου 2012

(2002) Resident evil

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: Resident evil


Η υπόθεση
Σ' ένα υπόγειο κέντρο πειραμάτων του ομίλου Umbrella, μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρίες των Η.Π.Α., θα γίνει ένα ατύχημα κι ένας θανάσιμος ιός θ' απελευθερωθεί. Το ηλεκτρονικό σύστημα προστασία της "Κυψέλης" (το όνομα του υπόγειου εργαστηρίου), για ν' αποφύγει την εξάπλωση του ιού, θα εγκλωβίσει και θα σκοτώσει τους υπαλλήλους του. Η Alice (Milla Jovovich) θα ξυπνήσει σε μια έπαυλη, μη μπορώντας να θυμηθεί τίποτα από το παρελθόν της. Δουλειά της, όπως θα πληροφορηθεί από την ομάδα των πρακτόρων που θα σπεύσουν στην έπαυλη, ήταν η προστασία της εισόδου έκτακτης ανάγκης της "Κυψέλης" κι η αμνησία της είναι απόρροια ενός αερίου που ελευθερώθηκε στην έπαυλη και προσωρινή. Τώρα, μαζί με τους υπόλοιπους πράκτορες, θα πρέπει να εισχωρήσει στην "Κυψέλη" για ν' ανακαλύψει το λόγο που σφραγίστηκε το κέντρο πειραμάτων και να έρθει αντιμέτωπη με τη φρικτή εικόνα των νεκρών, που σιγά-σιγά θ' αρχίσουν να επανέρχονται στη ζωή αλλά όχι ως άνθρωποι, αλλά ως ζόμπι.

Η κριτική
Το "Resident evil" αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ταινιών που θ' ακολουθήσουν κι είναι βασισμένο στο ομότιτλο παιχνίδι της Capcom. Ως κεντρικό χαρακτήρα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του (Paul W.S. Anderson), έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια γυναικεία παρουσία, πιθανώς για να τραβήξει τόσο το αντρικό κοινό, που ούτως ή άλλως θα πήγαινε να δει τη μεταφορά του video-game στη μεγάλη οθόνη, αλλά και γιατί όχι και το γυναικείο. Η πολλά υποσχόμενη, εκείνη την περίοδο, Milla Jovovich θα γίνει, έτσι, η μούσα του δημιουργού της κινηματογραφικής αυτής σειράς.
Πιστός στην αισθητική του video-game, ο Paul W.S. Anderson, θα χρησιμοποιήσει γραφικά που ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά από την πρώτη ταινία, φαντάζουν σύγχρονα στο θεατή, καταφέρνουν να τον εκπλήξουν, να τον αιφνιδιάσουν, αλλά και να του δώσουν παράλληλα την αίσθηση ενός video-game.
Ένα σεναριακό τερτίπι του, επίσης, που παραπέμπει σε ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι ο έλεγχος των παικτών που καλούνται να παρευρεθούν σε μια αποστολή, από μια ανώτερη δύναμη/φωνή που καθοδηγεί. Στην περίπτωση του πρώτου "Resident evil" το ρόλο αυτό θα κληθεί να παίξει ο μηχανισμός ασφαλείας του κέντρου ή αλλιώς η "Κόκκινη βασίλισσα". Άλλο ένα στοιχείο video-game, πάλι, που περνάει μέσω του σεναρίου, είναι η αναλωσιμότητα των παικτών που συνοδεύουν τον κεντρικό ήρωα, τη Milla Jovovich δηλαδή.
Η παρουσία των απέθαντων, τόσο των ανθρώπων όσο και των σκυλιών, το απίστευτο πιστολίδι, το χορογραφημένο κι απόλυτα ελεγχόμενο ξύλο, οι ανατροπές, η εκπληκτική σύνδεση της αρχής και του τέλους της ταινίας, η παρουσία της Milla Jovovich, αλλά και η χρήση γραφικών που θα ζήλευαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας ακόμα και δέκα χρόνια αργότερα, συνθέτουν μια αριστοτεχνική εισαγωγική ταινία.
Προτείνεται ακόμα και σήμερα, σε όλους τους λάτρεις των video-games καταστροφής, περιπέτειας και δράσης, στους φανατικούς θαυμαστές των ζόμπι, αλλά και σε όλους όσους θέλετε να δείτε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, άξιας να συγκαταλεχθεί στο είδος. Βέβαια, πρέπει να προειδοποιήσω ότι περιέχει αρκετές αηδιαστικές σκηνές, καθώς αφορά έναν ιό προορισμένο να δημιουργεί ζόμπι.

Βαθμολογία: 2,5/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη περιπέτεια δράσης, επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 2002, βασισμένης στο ομώνυμο βιντεο-παιχνίδι της Capcom, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Paul W.S. Anderson, διάρκειας 100 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, James Purefoy, Martin Crewes, Eric Mabius και Colin Salmon.

Οι σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου